Seilas for en bedre verden

Erik Alfred Tesaker har fått nok av at verden beveger seg i feil retning. Nå vil han ta ut en ny kurs fra seilbåten, både for seg selv og verden. Vi inviterte oss selv om bord for å få vite mer.

Erik Alfred Tesaker bak i seilbåten

- Seilturen gir meg håp, og det ønsker jeg å dele med andre, sier Erik Alfred Tesaker.

Mange kjenner Erik som «oppfinneren» på TV. Før den karrieren kjøpte han en gård på Feda der han og familien. I begynnelsen uten både TV og internett. Nå har han kjøpt en gammel seilbåt for å drive vekkelse langs kysten.

- Jeg kan ikke lenger sitte stille på gården i Feda å se på utviklingen går i en helt feil retning, sier han da kommunen treffer han i Kuholmsbukta.

Han har fått besøk av både NRK og Fædrelandsvennen, men har valgt å utsette turen til våren.

- Høsten er ikke noe god seilingstid med mye dårlig vær, forteller den ferske skipperen.

Til våren har han planer om å seile fra Farsund til Oslo, og har allerede fått mange bestillinger på foredrag. Målet for turen er å vekke folk underveis til handling for klima- og miljø.

En av de store utfordringene våre er mangel på handling. Her mener Erik at smarttelefonen må ta en stor del av skylda.

- Den spiller på «vår indre 4-åring», og stimulerer oss på en dårlig måte hele døgnet. Den forteller oss av vi ikke er nok, og at lykke kan kjøpes, forteller han engasjert. Vi blir redusert til hjernedøde forbrukere uten evne til å konsentrere oss.

Forbruk

Forbruket kommer han stadig tilbake til. Selv har han vært vant til gjenbruk og reparasjon, og som håndverker har han også hatt gode forutsetninger for å drive med det. Her snakker vi «handyman» i n’te potens.

- Vi må redusere forbruket drastisk frem mot 2030. Lykke kan ikke kjøpes for penger. Lykken består i å gjøre noe for andre, forklarer han. Livskvalitet er å gjøre ting sammen, å høre til. Kunne gi og få kjærlighet.

Å snakke om reduksjon i forbruk er ikke spesielt populært, men Erik gjør ikke denne seilturen for å bli populær. Han er brennende engasjert i at vi trenger en annen retning, til en verden vi også kan overlate til våre etterkommere.

- Jeg har ikke svaret på hvordan, men vi vet alle hva vi må gjøre. Vi må sette en grense for hvor mye et menneske kan forbruke. Slik at det også blir levelig for de som kommer etter oss.

I boken «Gjenfortrylle verden» skriver han om magien som har vært, men som har blitt borte. Å gjenfortrylle er et mye bedre ord enn endring. Endring knyttes ofte til offer og kan bli negativt. Refortrylling kan være magisk og overraskende.

- Vekten på individet, vekst og forbruk har brakt oss inn i en krisetilstand. Nå trenger vi håp, handling og en gjenfortryllet verden, sier han bak i seilbåten. Jeg håper jeg kan bidra inn i denne samtalen. Seilturen gir meg håp, og det ønsker jeg å dele med andre, avslutter han.

Vi ønsker skipperen god seilas i 2024, og kommer gjerne tilbake med en oppfølger når han er tilbake i Kristiansand.

Publisert: 19. oktober 2023 9:41
Oppdatert: 24. november 2023 10:48