Arealbruk inneholder en rekke bærekraftsdilemmaer. Hvis vi fortsetter å bygge ned natur i tempoet vi har hatt siste tiårene, så er det opplagt ikke bærekraftig. Samtidig er det veldig mye av samfunnets og våre behov som krever areal. Hvordan løser vi dette?
Arealbruk inneholder massevis av dilemmaer, og det er mange faktorer å holde orden på. I denne artikkelen prøver vi å vise frem noen av dem.
I 2023 var «Biologisk mangfold» tema for Miljøuka. Denne uka arrangeres av Kristiansand kommune hvert år, i forbindelse med verdens miljødag 5. juni.
Uttrykket «Biologisk mangfold» handler om det mangfoldet av liv som finnes på jorda. Biologisk mangfold omfatter både det levende, naturtypene og det genetiske mangfoldet. Den desidert største trusselen mot det biologiske mangfoldet er utfordringer knyttet til endring av arealbruk. Mennesket trenger stadig mer areal, og da blir det mindre areal til de andre artene og landskapene. Disse artene tar vi gjerne for gitt, men i realiteten er mange arter er i sterk tilbakegang. Flere er utryddingstruet og mange er helt avgjørende for vårt livsgrunnlag. Artstapet er økende, og den aller viktigste årsaksfaktoren er tap av leveområder som følge av arealendringer.
Vi lever også i en tid der endringstakten øker. Både teknologisk, kulturelt og når det kommer til bruken av areal. Professor i bevaringsbiologi Anne Sverdrup-Thygeson gir et godt bilde på dette i sin siste bok «Skogen»:
«Endringen har akselerert de siste 150 årene, også her hjemme. Om du sto på et tilfeldig punkt i Norge i 1900, var det 50 prosent sjanse for at du befant deg mer enn 5 kilometer unna en vei. I dag er sannsynligheten redusert til bare 11 prosent.»
Arealbruk henger sammen med nesten alt vi gjør, og i denne artikkelen vil vi belyse noen aktuelle områder. Her er det også refleksjonsspørsmål du kan tenke videre over, eller ta opp med venner, kollegaer og klassekamerater.
Publisert: 24. april 2024 8:40
Oppdatert: 11. juni 2024 10:22