Et eldorado av turmuligheter

Små turer i nærmiljøet er bra for både miljøet og lommeboka, og de byr gjerne på fine opplevelser du lever godt og lenge på.

Familien Hagane

Ut på tur: Leif Gunnar Hagane (f.v.), Erlend Borge, Åshild Hagane og Alexander Hagane (10) er ute på tur nesten hver dag, året rundt.

- Oj, det var kaldt, jeg gleder meg til jeg kan bade her til sommeren, utbryter Leif Gunnar Hagene.

12-åringen hakker tenner mens han løper kjapt opp av vannet igjen. Pappa Erlend Borge blir stående litt lenger. Han er en av dem som har hevet seg på trenden med å vinterbade.

- Jeg bader en gang i uka året rundt, men jeg skal innrømme at jeg gleder meg til sommeren. Det er virkelig ingen grunn til å reise bort fra Sørlandet da, sier Erlend.

Han forteller at de er en familie som bruker nærområdet mye, både i hverdagen og i ferier. 

- Turer i nærområdet er både enkelt, rimelig og hyggelig.

Kona er enig.

- Jeg blir stadig imponert over hvor mange fine områder som finnes i og rundt byen. Men det gjelder å åpne øynene og se litt utover det vante. Jeg blir i alle fall ekstra inspirert av å besøke nye steder selv om de er i nærheten, sier Åshild Hagane.

Far og sønn vasser i vannet

Snart varmt: Erlend Borge og Leif Gunnar Hagane tester ut temperaturen i sjøen på Flekkerøy. Det er ikke helt smeigedager ennå, men det kommer.

Gamle ruiner

I dag går turen til Krageviga på Flekkerøy. Et område som er lett tilgjengelig for alle. Det er godt med parkeringsplasser både ved idrettsplassen og barnehagen i nærheten, og det er gruset vei gjennom skogen og helt ned til sjøen. På vei ned passerer vi først kystfortet som tyskerne bygget i Kristiansand etter invasjonen i 1940. Bunkere og ruiner er godt bevart, og her er også en åpen plass med både scene, mange benker og offentlige toaletter.

- Det tar bare fem-ti minutter å gå gjennom skogen og ned til sjøen hvor vi både fisker og bader. Men det er også fint å sitte her og spise, og det er en stor plen til ballspill og lek, så vi bruker stedet året rundt, forteller Erlend.

Let etter det ukjente

Familien bor på Bråvann, men siden Åshild jobber på Flekkerøy er de godt kjent her, men hun er samtidig opptatt av å utforske de ulike bydelene.

- Jeg har begynt å lagre bilder fra turer som folk deler i sosiale medier, så nå har vi en liten samling med turtips som vi tester ut når det passer, forteller hun. 

For å bevege seg ut på ukjente stier gir ekstra mye, mener Åshild. 

- Det er veldig enkelt å ta bilen eller bussen til en annen bydel, og ta seg en tur, men det gjelder bare å huske på å gjøre det.

For hvor godt kjenner du egentlig Vågsbygdskauen om du bor på den andre siden av Varoddbrua? Eller har du vært i skogen ved Sørlandsparken eller på tur i Randesund om du bor i Søgne? Eller motsatt, for den saks skyld.

- Vi har et nydelig badevann på Bråvann, men det er omtrent bare lokalkjente som bruker det. Jeg burde kanskje ikke skryte så av det, men jeg skjønner jo at vi må dele godene, ler Åshild.

Og turene trenger heller ikke å være så lange, mener hun.

- Mange har travle dager, men vi pleier ofte å ta med middagen og dra på tur rett etter jobb. Det går fint med noen pølser på termos av og til, for ikke å snakke om å varme opp en gryterett eller noen middagsrester på primus, fortsetter tobarnsmoren.

Og i helgene og i feriene varer turene gjerne litt lenger.

- Da har vi mer tid, men det er ikke nødvendigvis slik at vi må gå så veldig langt. Det handler mest om å være sammen og kose oss ute, og så merker vi at hele familien får en annen ro om kvelden hvis vi har vært aktive i frisk luft tidligere på dagen.

Gutt fisker på bryggekanten

Tester fiskelykka på Flekkerøy

Spesiell trend

Det er nesten utømmelig med muligheter dersom du vil utforske Sørlandet, men i år er det spesielt én ferietrend som peker seg ut, sier Hege Julianne Nevestad, daglig leder i Visit Sørlandet.

- Kristiansand og områdene rundt har så mange turområder at det nesten bare er å dra en plass og begynner å gå. Det er stier på kryss og tvers i omtrent hele byen, og det skal godt la seg gjøre å ikke finne et sted du ikke har vært før.

Kjøp gjerne et turorienteringskart, da oppdager du garantert nye steder. Men har du mer tid, og skal tilbringe påske- eller sommerferien hjemme, kan du ta med deg telt eller hengekøye ut. 

- Men den største trenden i år er opplevelsesbasert overnatting.

Mange ønsker å sove godt i en seng, men de vil gjerne ha noe mer. Noe spennende og spesielt, fortsetter Nevestad og forteller at overnatting i tretopphytter er ekstra populært i år.

- Den foreløpig eneste tretopphytta i Kristiansand er bygd på Nodeland. Men det finnes også mange andre spennende overnattingssteder i nærområdet, for eksempel i det gamle fengselet i Arendal.

Her sover du godt i en ekte fengselscelle.

- Men cellene er nyoppussede og det er ingen som låser deg inne, men tenk så spennende det er, spesielt om du drar dit med barn.

Trendy overnattingsplasser og utflukter:

1. Tretopphytta på Nodeland 

Kristiansands første tretopphytte “Kvisten” er bokstavelig talt bygd i toppen av et tre. Tettere på naturen kommer du ikke, og omgivelsene rundt byr på et vell av muligheter som padling, toppturer, fisking og lek, eller avslapping foran bålpanna utenfor eller peisen i hytta. 

Passer for: Alle. Både barnefamilier, ungdommer og voksne par eller venner.

Les mer: www.kristiansandtretopphytter.no

2. Fengselshotellet i Arendal

Det gamle fengselet fra 1842 er omgjort til et hotell du neppe har sett maken til. Det ligger 10 minutters gåtur fra Arendal sentrum og har 24 nyrenoverte rom, de fleste gamle celler. Gi deg selv og familien en kortreist og spennende opplevelse.

Passer for: Alle

Les mer: fengselshotellet.no

3. Mysteriehuset i Lillesand

I Mysteriehuset løser dere et mysterium inspirert av virkelige hendelser fra trolldomsprosessene på Agder. Dere velger selv om dere vil løse mysteriet på en ettermiddag før dere drar hjem, eller om dere vil overnatte.

Passer for: Grupper, familier

Les mer: Mysteriehus.no

4. Tretopphyttene i Gjerstad

Gjerstad tilbyr overnatting i fire forskjellige hytter, alle med sin helt unike utforming og beliggenhet. Mens de første trehyttene deres ble plassert i tretoppene, har de nå utvidet konseptet med Vannspeilet. Det er en hytte som ligger flytende på Lundvann.

Passer for: Alle

Les mer: trehyttene.no/vannspeilet/

Enda flere spennende overnattingssteder og opplevelser:

Glamping Canvas Hove, flytehytter i Byglandsfjorden, glamping på Lomesanden på Lista, surfing på Lista, Via Ferrata i Setesdal.

Tretopphytte

Opplevelsesbasert overnatting er en stor trend i 2023. Hva passer vel bedre enn en natt i toppen av et tre? Dette er Kristiansands første tretopphytte, den ligger på Nodeland.

NYHET!

Lei en kajakk fra Gjestehavna i Kristiansand og ta deg en liten padletur. For første gang leier Troll Aktiv ut kajakker midt i byen. Du kan booke på forhånd, droppe innom og ta sjansen på at det er en ledig, eller du kan bli med på en guidet padletur. Trygge og sikre tomannskajakker.

Les mer: trollaktiv.no/

16 nydelige badeperler i Kristiansand:

16 nydelige badeperler i Kristiansand:

 1. 3. Stampe i Baneheia, kan nås fra sentrum og Eg. Sandstrand og svaberg.
 2. Paradisbuka på Fagerholt. Svaberg, plen og sandstrand. Lett tilgjengelig.
 3. Buvann i Voiebyen i Vågsbygd. Svaberg.
 4. Fiskåvann på Slettheia.
 5. Storenes i Vågsbygd. Sandstrand og svaberg.
 6. Bragdøya, nås med rutebåt eller egen båt. Sandstrand og svaberg.
 7. Møvikstranda. Svaberg, gressplen og sandstrand. Parker ved Sjøstrand skole.
 8. Bråvann i Vågsbygdskauen.
 9. Storenes i Vågsbygd. Godt tilrettelagt. Sandstrand og svaberg.
 10. Krageviga på Flekkerøy. Liten strand, brygge og svaberg
 11. Årossanden. Søgne. Lett tilgjengelig. Barnevennlig sandstrand med mange fasiliteter.
 12. Helleviga på Langenes. Sandstrand og svaberg
 13. Hamresanden. Kjør Topdalsveien mot Kjevik. Lang sandstrand.
 14. Fuglevikstranda på Søm. Strand og svaberg. Lett tilgjengelig med buss og bil.
 15. Piningen. Nydelig strand. Kjør til endes i Vigvollåsen på Hånes.
 16. Dvergsnestangen. Kristiansand Feriesenter med campingplass, men en flott strand som er åpen for alle.

Publisert: 18. april 2023 12:28
Oppdatert: 18. april 2023 12:55