Nærferie

Sommeren nærmer seg, og for mange betyr det ferie. På engelsk finnes uttrykket «staycation» - noe som kan oversettes til nærferie. Vi bor i en fantastisk kommune, og kanskje kunne noe av ferien tilbringes i hjemkommunen?

Ved å feriere der du bor (eller i nærheten) oppnår du mange fordeler både for deg selv og samfunnet:

  • Du får lengre ferie, fordi transporten til feriestedet bortfaller.
  • Det gir et vesentlig lavere reiseavtrykk (som er bra både for natur og klima)
  • Å bruke tid der du bor kan føre til en annen opplevelsesdybde. Dette skjer når du gjør nye ting, eller gamle ting på en langsommere måte.
  • Det er lett å bli «heimblind», men ved å feriere der du bor kan du ta bolig i stedet på en annen måte. Kanskje kunne også nærferie kalles for «tilstedeferie». Du gir deg hen til stedets historier og landskap, og er til stede på en annen måte.
  • Kjennskap til egen kommune er også demokratibygging, fordi det er lettere å engasjere seg i noe du kjenner til og er glad i.
  • Forbruket blir mindre, siden det er lettere å låne ting der du bor og er kjent og har ditt vanlige utstyr tilgjengelig. Dessuten har vi BUA i Kristiansand som låner ut utstyr.
  • Dessuten nærer du den lokale økonomien, og skaper økonomisk bærekraft der du bor.
Bilde fra Bragdøya

Bragdøya er en av perlene i Kristiansand. Hit går det båt både fra sentrum og Lumber i sommerferein, og fra Lumber hele året.

Friluftsliv

Alle som bor i Kristiansand, har flotte friluftsområder der de bor. I skogen er det et rikholdig stinett, og du kan se mye av dette på nettstedet UT.no. Du kan også kjøpe kart og få gode råd hos DNT Sør og Midt-Agder Friluftsråd. En måte å bli bedre kjent i nye områder er turorientering, og Skautrimmen har nye kart hvert år. Det samme gjelder Stolpejakten, og Kristiansand har allerede 2 kart ute – bl.a. Bærekraftstien på Odderøya. Langs kysten er det også mange fine stier, og både i Helleviga og Høllen er det merket. For et par år siden var det en dugnadsgjeng i byen som laget en digital kyststi fra Hamresanden til Høllen (130km). På dette kartet er det også merket inn badeplasser underveis, og du kan velge mellom nesten 50 stk. Etter en vandring med ordføreren i mai tegnet Parkvesenet inn en del anbefalte strekninger i et digitalt kart - Kystvandringer.

Kristiansand har også et aktivt sykkelmiljø, og de siste årene har terrengsykkel blitt mer og mer populært. På nettstedet Terrengsykkel finner du en del turforslag. Kristiansand er også kjent for sin vakre kystlinje, og kan by på fantastisk kystfriluftsliv. Padleperlene ligger på rekke og rad langs kysten, og mange av den er beskrevet på nettstedet padleperler.no. Kristiansand kan også by på mye fin klatring, og her kan du få hjelp på Christiansand Klatreklubb sine Facebook-sider.

Skjærgård

Kristiansand er kjent for sin fantastiske skjærgård, og du trenger ikke egen båt for å oppleve den. Om sommeren går MS Bragdøya - "Badebåten" - både fra Lumber og pir 6 i kvadraturen. Den drives av Bragdøya kystlag, og her finner du sommerens rutetider. På rundturen er du innom både Bragdøya, Dvergsøya og Randøya. Alle stedene egner seg godt til både bading, tur og overnatting.

Litt lenger vest i Kristiansand går det også båt ut til blant annet Ny-Hellesund. Det kan du finne mer infomasjon om hos Visit Sørlandet.

Badebåten med skipper og matros.

Om sommeren går MS Bragdøya fast i skjærgården i Kristiansand. Her ønsker Geir og Jenny velkommen ombord.

Presentasjon av Bærekraftstien på Odderøya som ble lansert rett før påske. Stolpene henger frem til november.

Overnatting

Noen vil oversette «staycation» med hjemmeferie, og da overnatter du jo hjemme. Vi synes det er bedre med nærferie, som åpner opp for at du kan overnatte i nærheten av der du bor. I Kristiansand har du mange muligheter til å overnatte nærme byen i telt og hengekøye. Dette finner du mer om i artikkelen «Frister det med en luftig overnatting i sommer?» på kommunens nettsider. Nettstedet padleperler.no har også et kart over aktuelle overnattingsplasser langs kysten.

Du trenger selvsagt ikke ligge utendørs. Kristiansand har mange fine hoteller, i mange forskjellige prisklasser. Boen Gård kan være et eksotisk eksempel på en mulighet litt utenfor byen. Dessuten er det gode muligheter til å overnatte på fyr: Grønningen fyr, Oksøy fyr og Songvaar fyr. DNT Sør har også hytter i kommunen: Gammeløya og Tømmerstø. Bragdøya kystlag har flere fine hus til utleie, blant annet Dokkestua, Gerrards villa og Vogts villa som kronprinsparet leide (pusses opp sommeren 2023).

Mikroeventyr

Mikroeventyr er et spennende konsept der en setter sammen korte ekspedisjoner. Gjerne satt sammen av flere elementer (fiske, gå, sykle, overnatte osv). Her er det bare å la kreativiteten blomstre. Hvor mange bad i forskjellige vann kan du klare på 24 timer? Kan du besøke alle toppene i kommunen på over 200 meter over havet i sommer? For noen år siden gikk Olav Grendstad fylkesgrensa mellom Vest- og Aust-Agder. Er det noen som tar på seg å gå opp den nye kommunegrensa? Hvor langt nordover kan du komme i Søgneelva? Hopp på første buss, og ta den 10 stopp – gå hjem igjen. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Gummibåt på ryggen i skogsterreng.

Med en lett gummibåt kan du veksle mellom å gå og padle. Det åpner for nye muligheter, og kanskje kan lage din egen ekspedisjon? Foto: Lars Verket

Andre tips

Hvis du er interessert i historie finnes det mye spennende i kommunen. Kanonmuseet på Møvig er et helt unikt anlegg. Du kan også ta båt til Helgøya i Ny-Hellesund og besøke kystfortet der. På Flekkerøy er det også mye spennende, blant annet i Lakseviga. Også på Odderøya har Odderøyas venner gjort et stort arbeid med å fortelle Odderøyas historie.

Gjennom sommerhalvåret er det mange spennende arrangementer i byen, både innen idrett og kultur. Palmesus er kanskje den mest kjente på musikkfronten, men det finnes flere andre også. Kilden har forestillinger hele tiden, og fra 2024 blir det utstillinger på KUNSTSILO. Søgne gamle prestegård er vel verdt et besøk, og Vestagdermuseet har flere steder i kommunen, og i det som før var Vest-Agder.

Kommunen har mange gode spisesteder, så her kan du garantert finne frem til nye favoritter. Et godt utgangspunkt for å lete videre etter tips kan være Visit Sørlandet – Kristiansand. Der finner du informasjon som tilbys «vanlige» turister, og de kan jo også brukes til å være turist i egen by. Faktisk er søndag 14. mai satt av til nettopp dette: «Turist i egen by». Her kan du oppleve litt av det byen har å by på!

Kilden lyssatt i alle regnbuens farger.

Kilden blir innimellom lyssatt på forskjellige måter - her under PRIDE i 2017. Foto: Lars Verket

En del av løsningen

Nærferie betyr ikke at du aldri mer skal dra ut av kommunen. Tenk heller på at du reiser langt halvparten så ofte, men er dobbelt så lenge borte. Det halverer reiseavtrykket, og får lenger tid til å kose deg der du er. Det krever kanskje litt mer planlegging, men er bedre for planeten. Kanskje er det bedre for deg å være litt lenger på nye steder også? Eller hvordan vil det være å bruke litt av ferien i egen kommune?

Temaet for Miljøuka 2023 i Kristiansand kommune er «biologisk mangfold». Den største trusselen mot det biologiske mangfoldet er tap av areal og arealendring. Nærferie sparer definitivt energi, og grønn energi er arealkrevende. Kanskje kan også nærferie gjøre at behovet for hytter blir mindre, og hyttebygging krever mye areal og energi. Det viktigste er kanskje at vi får et annet forhold til nærskogen og skjærgården der vi bor – slik at vi ønsker å ta godt vare på den.  God nærferie!

Les også saken om barnefamilien som tar sommerferien hjemme i Kristiansand.

Publisert: 10. mai 2023 14:04
Oppdatert: 4. juli 2023 13:47