Her kan du forsyne deg - helt gratis

I nytteveksthagen langs Strandpromenaden bugner det av velduftende urter og rødmende bringebær. Nå planlegges det enda mer urbant landbruk i Kristiansand.

- Folk setter pris på hagen, og i år har vi til og med utvidet med noen ekstra bed, sier parksjef Aase Margrethe Hørsdal.

Vi møter henne og prosjektleder Liv Birkeland i den gamle hagen ved Strandpromenaden i Kristiansand. I mange år var hagen i privat eie, men kommunen kjøpte den i 2008, og i 2017 anla de byens første nytteveksthage til allmenn forlystelse. 

- Stadig flere får med seg at hagen er åpen for alle, og at man kan forsyne seg av alt det spiselige som vokser her, sier prosjektleder Birkeland mens hun kniper av et par kvaster sitronverbena til teen.

Hun putter urtene i glasset, heller over varmt vann fra termosen og rekker det til parksjefen.

- Se her, bare la det trekke noen minutter først.

- Oj, det dufter nydelig, kommenterer kollegaen.

Prosjektleder for urbant landbruk, Liv Birkeland, og parksjef Aase Margrethe Hørsdal nyter fersk urtedrikk i nytteveksthagen.

Vil øke kunnskapene

Hørsdal forteller at tanken bak nytteveksthagen var å lage en hage for kommunens befolkning, men at det skulle være noe mer enn bare en estetisk pen park. Ønsket var å skape en aktiv opplevelseplass og læringsarena for både barn og voksne. Det har de lykkes med.

- Kommunens oppgave er å legge til rette slik at folk øker forståelsen og kunnskapen om det som vokser og gror. Derfor kommer vi til å satse mer på urbant landbruk fremover, sier hun.

Dette er viktig av mange grunner. Både i folkehelse- og miljømessig sammenheng, men også fordi mange ikke har et naturlig forhold til spiselige vekster og mangfoldet i naturen.

- Det er ikke slik at alle vet hvilke blomster som kan spises eller hvordan en rabarbra vokser og ser ut, men det kan de lære her, kommenterer Birkeland. 

Kanskje kan hagen også inspirere til å dyrke litt hjemme, eller i alle fall pirre nysgjerrigheten. 

- Vi har gjort det enkelt ved å merke alt sammen, og det er også helt trygt fordi alt i hagen kan spises, fortsetter hun og bedyrer at det hygieniske også er ivaretatt.

- Vi har opphøyde bed for å unngå at hunder skvetter i salaten.

Urbant landbruk

Nytteveksthagen er en del av kommunens satsing på urbant landbruk, og duoen forteller at de nå jobber aktivt med en strategi for hvordan dette skal implementeres på flere arenaer i kommunen.

- Vi arbeider med en handlingsplan som skal til politisk behandling til høsten, og planene er store.

Urbant landbruk handler enkelt sagt om å legge til rette for dyrking av mat, og i dette tilfelle i offentlige rom i Kristiansand kommune. Barns læring er et viktig satsningsområde, og målet fremover er å skape flere aktiviteter som øker kunnskapen om dyrking.

- Vi er opptatt av at alle barn i kommunen skal få tilgang til en hage hvor de selv både kan så, plante og høste.

Tettere på elevene

Noen steder kan man anlegge nytteveksthager nærmest i skolegården, forklarer Birkeland, mens andre skoler kanskje kan samarbeide med andelslag eller en bonde i nærheten.

- Vi har stor tro på at det er verdifullt at barn får et eierforhold til en hage i skoleregi. 

Det handler ikke bare om å faktisk lærdom, men også om bærekraft og psykisk helse. Å være i naturen reduserer også stress, viser forskning

- Vi er helt sikre på at fysisk arbeid i forbindelse med såing og dyrking, vil gi bedre læring for en del av elevene i kristiansandsskolen.

Læring i klasserommet passer ikke like godt for alle barn, og det må kommunen ta hensyn til, understreker hun.

- Jeg har selv overvært et prosjekt på en skole som tok deler av matematikkundervisningen ut, og hvor de laget brøker basert på hvor mye maisen vokste over tid. Vi må legge til rette for god læring for alle, og vi vil vinne på å flytte noe av læringen ut til aktiviteter tilknyttet urbant landbruk.

Nok til alle

Enn så lenge er hagen i sentrum av Kristiansand den største nytteveksthagen for allmennheten. Den er blitt svært populær på de fem-seks årene den har eksistert. 

Noen tar en omvei innom hagen når de passerer den. Andre setter seg ned på en benk i skyggen under et gammelt epletre. Kollegaer tar med nista og spiser den ved bordet. Familier eller studenter plukker med seg litt grønnkål og noen urter til middag, mens andre planlegger å komme tilbake når bringebærene modnes.

- Det er slik det skal være. Vi blir så glade når vi ser at folk setter pris på det som er skapt her.

De fleste forstår også at hagen er ment for å deles.

- Folk har respekt for hagen og behandler den pent. De fleste forsyner seg med det de trenger, og det er jo det som er tanken. I år ser vi at grønnkålen og betene er veldig populære, så vi må kanskje ha litt mer av dette til neste år, sier Hørsdal.

Nysgjerrig på nytteveksthagen?
Det var også Olaug Bollestad når hun var på besøk i 2021

Nytteveksthagen finner du ved Strandpromenaden, i enden av Kirkegata.

Lavendelen blomstrer til glede for pollinerende insekter og andre besøkende i nytteveksthagen.

Glad i sterk mat? Prøv en chili fra nytteveksthagen.

Publisert: 5. juli 2023 16:22
Oppdatert: 11. juni 2024 10:26