Studentenes beste mattips

Kjenner du på at mat er dyrt og at du bokstavelig talt spiser opp mye av månedsbudsjettet? Her er noen enkle grep du kan gjøre for å spare litt penger.  

Skrevet av Åse Marie Søisdal

Studentene er en gruppe som er kjent for å ha et trangt budsjett. Derfor spurte vi studenter om deres beste mattips da vi deltok på Grønn dag på UiA. Her har vi samlet noen av tipsene. 

Planlegg, planlegg, planlegg – og frys 

Flere av studentene understreket at planlegging bidrar til å unngå matsvinn og spare penger. Planlegg ukemenyen, skriv handleliste og handle kun en gang i uka. Det er lurt å handle ingredienser som kan brukes i flere ulike matretter. Og aller viktigst; ikke kjøp mer mat enn du trenger. 

Tilbered maten en dag du har god tid. Fordel maten i porsjoner som du enten oppbevarer i kjøleskapet eller fryser ned. Med riktig mengde mat er det mindre sjans for at mat blir kastet. Og med ferdig tilberedt mat lett tilgjengelig, blir du ikke så lett fristet til å kjøpe dyre og usunne alternativer.  

Bli trygg på kjøkkenet 

Dette krever øvelse, men alle kan lære. Vær åpen for nye retter. Kanskje finner du spennende ingredienser blant matvarene som er nedpriset pga. dato. Disse kan du bruke til å eksperimentere deg fram til en helt nye, digge middagsretter. Krydder og god saus kan gjøre underverker, slik at selv billig mat blir supergod. Når du tester nye ingredienser i en matrett – test alltid i en liten del av retten først i tilfelle det ikke smaker så godt.  

Det fins mye mat du kan lage selv, også pålegg. Peanøttsmør er billigere å lage ved hjelp av billige peanøtter enn å kjøpe. Rørte bær som du selv har plukket i skogen er også kjempegodt på brødskiva. En bonus med at du selv lager maten fra bunnen er at du også kan lage «renere» og sunnere mat uten tilsetningsstoffer. 

Synes du det er vanskelig å komme i gang med matlagingen? Eller er du lei av å stadig spise de fem rettene du «alltid» lager? Google for eksempel «oppskrifter blomkål». Blomkål kan du bytte ut med hvilken som helst ingrediens du måtte finne i kjøleskapet. Du kan også finne inspirasjon og oppskrifter på Instagram. En av studentene anbefaler vegetarsider som hannelenesvegetar og eatmoreplants.   

Hvis du allikevel ender opp med matrester 

Tenk over hvordan restene kan tas vare på og brukes i nye retter. Bruk alltid matvarer som snart går ut på dato først. Grønnsaksrester kan for eksempel brukes til å lage grateng eller pytt-i-panne. Hvis du river opp og fryser osterester kan restene senere brukes til for eksempel pizza. Kakerester eller mislykkede kaker kan bli til cake-pops, milkshake eller brukes i en ny kake. 

Mindre matsvinn ved deling 

Arranger felles middager med kollokviegruppen eller kollegaene dine. Alle kjøper litt, og restene kan dere ta med til pause i forelesningen eller på jobben. Slik skaper dere samtidig en sosial arena hvor dere kan dele deres beste oppskrifter og matsvinntips med hverandre. Det er viktig for oss å møte andre mennesker. Undersøkelser viser at mange mennesker er ensomme. Ved å dele et måltid kan vi gjøre hverandres hverdag bedre. 

Best før, men ikke dårlig etter!  

Mange butikker priser ned overskuddsmat dagen før eller ved utløpsdato. Det som er helt genialt er at matvarene ofte holder lenge ut over «best før dato». SE, LUKT OG SMAK – så merker du kjapt om det ikke er spiselig.   

Egg holder gjerne 6mnd etter «best før datoen». Er du usikker? Knekk egget i en bolle for seg selv. Dårlige egg lukter helt grusomt (så du kan være helt sikker på at det er ok å spise dersom du holder ut lukta). 

Bruk apper til å redde mat 

Stadig flere bedrifter benytter seg av ulike apper for å redusere mengden matsvinn. Her har du mulighet til å skaffe deg skikkelig god mat for en billig penge.  

Sjekk ut om en eller flere av disse apppene kan være noe for deg: 
Too good to go  
Fuud  
Throw no more  
Sulten (39kr/mnd)  

 

Publisert: 29. september 2022 8:59
Oppdatert: 5. mai 2023 13:35