Vigvoll redder verden litt

Engasjerte elever og lærere på Vigvoll Skole imponerte med sine gode ideer for en mer bærekraftig hverdag!

Vigvoll skole har gjennomført et stort bærekraftsprosjekt der hele skolen har jobbet tverrfaglig med bærekraft i to dager. Vi besøkte 10. trinn der elevene hadde fått i oppgave å presentere sin idé til konkrete handlinger i eget liv som kan bidra til bærekraft. Elevene fikk så være kreative i hvordan de ville presentere idéen.

Kunnskapsrike elever

Seks grupper presenterte sine gode ideer i superfinalen. Elevene var kunnskapsrike og viste imponerende presentasjoner. De var bevisste på forbruk og viste god forståelse for hvordan det man bør jobbe med bærekraftige løsninger.

Gruppe presenterer ideen sin med powerpoint

Gruppa som vant hadde laget en imponerende prototype til den fiktive appen Climate Buddy. Appen viste det personlige klimafotavtrykket til brukeren, gav tips til ting man kunne gjøre for å kutte forbruket sitt, og kunnskap om bærekraft. Presentasjonen deres var særlig imponerende, siden de hadde laget en klikkbar "app" og programmert en kalkulator som faktisk kunne regne ut klimautslippene av ulike handlinger.

De fem guttene i vinnergruppa

Vinnergruppa med appen Climate Buddy - Jonas Sørstrand, Oscar Widerøe Lauvnes, Karol Filip Letek, Mathias Wehus-Furø og Alexander Furulund Skogstad.

En problemstilling som gjelder de unge

Guttene var veldig fornøyde med å vinne, og fortalte at de hadde lært mye av prosjektet.

— Disse dagene var noe helt nytt som vi ikke har vært med på før. Det var gøy og fikk oss til å tenke på nye måter. Vi tenkte utenfor boksen - vi sprengte boksen! sa Jonas Sørstrand.

— Jeg tror jeg hadde brukt denne appen hvis den fantes, sa Karol Filip Letek.

— Appen kunne hjelpe oss til å skjønne hva som vil skje i fremtiden om vi ikke gjør endringer i verden. Dette gjelder for oss som er unge, ikke for de voksne, fortsatte Sørstrand. 

— Jeg tror appen kunne blitt bra, men vi ville trengt mye penger for å lage den, supplerte Alexander Furulund Skogstad.

En gruppe presenterer ideen sin

Flere ville engasjere unge med spill-apper

Andreplassen gikk også til en app, GreenSnap, som fremmet personlige bærekraftstiltak gjennom et spill, og tredjeplassen gikk til gruppa PlussO2, som ville produsert nedbrytbare bambus-nett som et alternativ til plastposer i butikkene. 

De andre finalistene var: 

  • Sollader'n - en solcellebasert ladestasjon for mobiler og nettbrett til bruk på skolen.
  • Fixmycity - en app som forbedrer kommunikasjonen mellom innbyggere og kommunen om problemer som bør fikses i bybildet.
  • Gothrow -  en app inspirert av PokemonGo der brukerne fikk poeng og belønninger for å plukke søppel.

Tverrfaglig prosjekt

Lærer Tilde Amanda Høvset fortalte at alle elevene på tiende trinn hadde deltatt i prosjektet i en gruppe, og at skolen jobbet tverrfaglig med dette prosjektet. Det var satt av to skoledager til prosjektet. De fikk informasjon dagen før, arbeidet i grupper den første dagen og hadde presentasjoner og finale den andre dagen.

Det blei gjennomført presentasjoner, semifinaler og til sist en superfinale der beste idé vant.

— Disse oppgavene ble veldig ekte for elevene, og det var en skikkelig gulrot med fine premier, sa Høvset.

Naturfaglærer Kari Midtsund Nordbø fortalte at bærekraft er et tema de har hatt om i samfunnsfag, og at det kommer mer om dette i Naturfag videre fremover i år. Elevene fikk en del veiledning underveis i prosjektet, men fant også frem til mye kunnskap på egenhånd. Flere tok utgangspunkt i et problem de hadde opplevd, og fant en løsning på det. Dersom ideene som kom frem allerede eksisterte, fikk elevene veiledning til å finne nye vinkler inn mot problemene.

 

Lærere

Lærere Tilde Amanda Høvset og Kari Midsund Nordbø fortalte om engasjerte elever, som likte oppgaven godt.

Stort engasjement blant elevene

Lærerne var selv imponerte over hva elevene hadde fått til på de to dagene.

— Dette har virkelig engasjert elevene! Noen av elevene gikk rett hjem og begynte å jobbe etter at de fikk informasjon om prosjektet, sa Nordbø og fortalte om enkelte elever som hadde fritidsinteresser som de kunne bruke i prosjektet.

— Det var veldig mange som hadde gjort en veldig god jobb, selv om de ikke kom til superfinalen, understreket hun.

I superfinalen deltok seks grupper som var stemt frem av medelevene sine i en demokratisk prosess. I finalen var det en jury som kåret en vinner basert på kriteriene for oppgaven. Vinnerne fikk 3000 kroner, andreplassen fikk et gavekort på pizza og tredjeplassen fikk gavekort på den lokale godtebutikken på Hånes.

— Vi hadde den beste premien i Vigvolls historie, og vi ser jo at det skapte ekstra engasjement, fortalte Nordbø. 

Mer bærekraftsfokus ved skolen

Skolen har gjennomført flere miljøkampanjer, blant annet med en hemmelig patrulje som har undersøkt hvilke klasser som har sortert avfall best.

— Og hvert år har vi en aksjonsdag med fokus på bærekraft, der foreldre og nærmiljø blir invitert inn. Vinnerne av dagens konkurranse får lov til å presentere produktet sitt på denne dagen, sa Nordbø.

— En veldig gøy ting som vi så, var at mange av gruppene fremmet mindre forsøpling, og dette er jo noe vi har som problem ved Vigvoll skole. Så dette momentet skal vi spille videre på, avsluttet Nordbø.

 

Publisert: 14. april 2025 12:06
Oppdatert: 14. april 2025 12:45