På oppdrag for naturen

Klassebilde

Deler av 8. klasse som var på oppdrag på Galgebergtangen.

— Vi så minst 50 typer humle! 

Artsbestemmelse og naturkartlegging i praksis engasjerer nysgjerrige skoleelever. At undervisningen flyttes ut i sola på slutten av året, er en god bonus. Åttende klasse fra Samfundet skole gjorde nylig en naturkartlegging på Galgebergtangen på Lund i Kristiansand.

 

På Galgebergtangen finnes det et statlig sikret friluftslivområde (SSF) rett ved elvemunningen av Otra. Hit fant skoleklassen veien, for å sette naturfagkunnskapen ut i praksis. Formålet var å lete etter indikatorarter som kunne si noe om naturtilstanden i området. Med seg på oppdraget hadde de biolog Fredrick Clausen. Han testet ut en pilot for et undervisningsopplegg for Våtmarkssenteret ved Lista Fyr.

Statlig sikret friluftslivområde

Et statlig sikret friluftslivsområde er et område som kommunen eller friluftsrådet har sikret gjennom kjøp eller bruksavtale for allmennhetens bruk, med støtte fra staten. Målet er å ivareta viktige friluftslivsområder og forvalte dem slik at de er tilgjengelige og attraktive, og flere får gode muligheter til friluftslivsopplevelser og -aktivitet.

Kilde: miljødirektoratet

 

For elevene var det nyttig å se sammenhengen mellom menneskelig påvirkning og naturens helse i praksis.

—Det var fotballbane der, og det er et sted mange bruker, så da er det viktig at det er bra naturtilstand der, fortalte elevene ivrig. 

—Vi gjorde det for å teste ut om vi må endre på noe, sjekke ut om det bør gjøres tiltak.

Lærte å artsbestemme

I løpet av naturkartleggingen lærte elevene mange nye faglige begreper, om arter i nærmiljøet, og de fikk en fin dag ute i naturen.

Lærer Jonar André Karlsen forteller at elevene har vært en del på naturfagrommet i forkant og lært om hva et økosystem er, produsent og forbruker, næringskjeder, næringsnett, og de har laga bilder av næringskjeder. Elevene var godt fornøyde med å strekke på beina ute i naturen en hel dag. 

— Det var litt gøy, for det var fint vær og så kunne vi gå rundt litt på egen hånd.

— Det å koble sammen teori og praksis var gøy, det å gjøre noe praktisk ute er gøy.

Ungdommene forteller ivrig at de hadde med kikkert og så på fugler, for eksempel så de hettemåke. De fanga også humler og studerte dem med forstørrelsesglass og prøvde å artsbestemme dem. Og selvsagt slapp de humlene fri etterpå.

— Det finnes veldig mange forskjellige humler. Vi fant sikkert 50 forskjellige typer! forteller en av elevene engasjert.

Kartlegging av naturområdet

Selve naturkartleggingen foregikk ved at elevene fikk med seg bilder av arter som var rødlista eller svartlista, slik at de visste hva de skulle se etter. Så skrev elevene ned hva de fant av aktivitet og påvirkning i området.

— Vi skulle sjekke om det var mye svartelista arter, for å se om det var dårlig tilstand i området.

Noe av det elevene oppdaga var at det fantes svartor og villepler i området, som er positive indikatorarter, mens det også var både lurv og mispel i området, som er arter man ikke ønsker. De fant også spor etter candadagås- 

— Vi fant arter som egentlig ikke hører hjemme i området, og som påvirker området negativt.

Elevene lærte også om biologisk mangfold, og hvordan det er viktig at et økosystem har mange forskjellige arter, og om nøkkelarter, som har spesielle roller i et økosystem. De undersøkte om de uønska artane hadde spredd seg mye og tatt over økosystemet.

Mennesklig påvirkning

Elevene hadde også forslag til tiltak som kan bedre naturtilstanden i området.

— Det var sånn seks forskjellige bålplasser der, så et bra tiltak ville være å lage en skikkelig fin en, slik at folk heller brukte den. Og sette opp noen søppelkasser, og ha ryddedugnad, var elevene enig om.

Den kunnskapsrike klassen hadde også flere ideer til hva mennesker bør gjøre for å ta bedre vare på naturen. 

— Generelt slippe ut mindre klimagasser, ta mindre fly, og kaste mindre klær for eksempel.

Publisert: 27. juni 2025 11:20
Oppdatert: 27. juni 2025 12:51