Rent vann er en viktig forutsetning for god helse. I Norge har de aller fleste god tilgang på rent drikkevann, og santiærforhold. Drikkevannet i Kristiansand har høy kvalitet og er trygt å drikke, og kommer fra Rossevann og Tronstad vannverk.
Godt vannmiljø er en forutsetning for alt liv på jorda og er en grunnleggende del av naturmiljøet. God vannkvalitet er viktig for matproduksjon, for drikkevannsforsyning og for rekreasjon og friluftsliv. Mange næringsvirksomheter er avhengig av vannressursene, og mange av bærekraftsmålene som handler om sosial og økonomisk utvikling avhenger av en bærekraftig vannforvaltning som sikrer både kvalitet og kvantitet på vann. Rammeverket som skal sikre dette er vannforskriften, sammen med den Regionale vannforvaltningsplanen 2022-2027 for Agder vannregion med tilhørende styringsdokumenter.
Kommunen gjennomfører vanntiltak innen drikkevann og avløp, overvannshåndtering, landbruksforvaltning, arealforvaltning og forurensning. Kommunen skal gjennom tiltakene sikre vannet som ressurs for alle innbyggerne og samtidig forvalte vannet bærekraftig, etter naturens egne tålegrenser og i tråd med vannforskriften og FNs bærekraftsmål.
Rent vann er en viktig forutsetning for god helse. Drikkevannet i Kristiansand har høy kvalitet og er trygt å drikke. Drikkevannskildene i kommunen er Rossevann og Tronstadvann. For å sikre vannforsyning til alle og for å kunne takle akutte hendelser som måtte oppstå, bygger kommunen en reservevannforbindelse mot Grimevann i Lillesand kommune. Av samme grunn har kommunen innført hagevanningsrestriksjoner fra 1. mai til 31. august hvert år.
Avløpsnettet er godt utbygd i Kristiansand. De tre renseanleggene Odderøya, Bredalsholmen og Høllen sikrer forsvarlig rensing av avløpsvannet fra det kommunale avløpsnettet. Kommunen er i gang med å bygge en sjøledning fra Bredalsholmen til det nye renseanlegget på Odderøya, slik at Bredalsholmen renseanlegg kan legges ned. Det er rundt 2500 registrerte private anlegg i Kristiansand. Disse har selv ansvaret for å sørge for at avløpet ikke forurenser grunnen og vannforekomster i nærheten. Kommunen fører kontroll og tilsyn med de private avløpsanleggene.
Kommunens hovedplan for vannforsyning og hovedplan for avløp er viktige verktøy for å ivareta rent vann og sanitærforhold i arealplanlegging, utbyggingsspørsmål og veiforvaltning. Planene angir hvordan vann- og avløpsavdelingen skal oppfylle egne mål samtidig som kravene gitt i lover og forskrifter skal overholdes.
Samfunnsutvikling og andre bærekraftsmål vil kunne øke belastningen på vannmiljøet. Arealendringer og fysiske inngrep i og langs vassdrag kan gi store negative påvirkninger og forringelse av vannmiljøet. Livet i vann er ofte sårbart for endringer som følge av utslipp eller inngrep. Miljøvirkningene kan spre seg raskt og kan være vanskelige å forutsi. I planarbeid knyttet til utbyggingsområder er det derfor viktig å kartlegge drikkevannskilder og drikkevannsledninger, avløpsledninger og biologisk mangfold for å beskytte disse mot mulig forurensning.
Klimaendringer er et økende problem, hvor samfunnet allerede får store skader av økt nedbør og flomepisoder. Kostnadene knyttet til skader fra flom og overvann kan bli enorme hvis vi ikke planlegger for gode løsninger.
Bærekraftsmål nr. 6 er delt opp i flere delmål som kommunens arbeid kan knyttes opp mot:
Publisert: 26. august 2022 13:09
Oppdatert: 5. mai 2023 14:16