– Det er som en spennende skattejakt

I Kristiansand dukker det stadig opp nye arenaer for gjenbruk. Det er viktig å gjøre det enklere å handle brukt, mener Grim-beboer Kaja Sørbotten Nodeland. 

Kaja sitter ved et skrivebord

Det nydelige bordet fikk Kaja kjøpt av en familie i indre-Agder. Torsoen er et av hennes beste bruktkupp. Foto Kari Byklum.

– Det er bra at det kommer flere steder hvor vi kan handle brukt i Kristiansand. Jeg ser ingen grunn til å kjøpe nytt så lenge jeg finner brukt som både har bedre kvalitet og er billigere, og i tillegg er det selvfølgelig mye bedre for miljøet, sier Kaja. 

På Kristiansand gjenbruksguide kan du handle brukt eller få reparert klær og andre ting i Kristiansand

Trebarnsmoren på Grim plasserer to kaffekopper på et solid spisebord kjøpt brukt av en familie i Arendal, som hun selv malte sort etter at hun fikk det i hus. Selv kan hun ikke huske sist hun kjøpte nye klær eller møbler.

– Jeg har alltid vært opptatt av interiør, og det er mange år siden jeg oppdaget at det var mer spennende å lete etter bruktskatter på loppemarkeder og i gjenbruksbutikker enn å kjøpe nytt. 

Det var slik fascinasjonen for brukt startet, men samtidig har det vært en fin måte å spare penger på, fortsetter hun.

– Det økonomiske aspektet har selvsagt spilt en rolle, kanskje spesielt da de tre barna våre var helt små og vokste ut av alt hele tiden. Hver gang de har trengt noe nytt, har jeg gått inn på Tise eller Finn og huket av for alder, type klær og kjønn, og kjøpt fulle bæreposer med nesten nytt tøy til en brøkdel av hva det ville kostet nytt.

Noen ganger har det vært enkelte plagg i posene hun ikke har fått brukt for, men da har hun solgt eller gitt det videre.

– For meg blir miljøaspektet viktigere og viktigere jo mer jeg lærer om det. Det finnes ingen fornuftig grunn til å kjøpe nytt når du kan få det like bra brukt.

Kaja med en haug barneklær i armene.

– Det hender jo at jeg kjøper flere klær enn vi trenger, men da selger eller gir jeg det videre. Ingenting kastes før det er helt utslitt, sier Kaja Sørbotten Nodeland. Foto Kari Byklum

Stadig flere arenaer

54 prosent av den voksne befolkningen oppgir nå at de har handlet brukte klær. Det er en økning på 9 prosent fra 2019 til den ferskeste måling i 2023, ifølge en rapport fra SIFO

Kvinner mellom 30 og 49 år handler mest brukt, og 17 prosent av dem oppgir at minst fire av de ti siste klesplaggene de kjøpte var brukte. 

Den tradisjonelle måten å handle brukt på er å kjøpe av privatpersoner på nett, i bruktbutikker eller på loppemarked. Men det kommer stadig nye bruktkonsepter, som for eksempel Loppo, som har tre butikker i Norge. En i Skien, en i Sandefjord – og i april i år åpnet de en i Sørlandstunet i Kristiansand.

– Ideen kommer fra Danmark hvor dette konseptet er veldig utbredt. Det fungerer slik at vi starter og drifter butikker med ansatte, men det er privatpersoner som leier hyller i butikkene og selger sine private ting, sier Morten Furulund som er gründer av Loppo sammen med sin bror Espen Furulund. 

Som privatperson betaler du en lite ukespris for å leie en hylle med hyller eller oppheng, og i tillegg tar eierne 19 prosent av salget for å dekke driftskostnader. Selger du en genser for 1000 kroner, sitter du altså igjen med over 800 kroner. 

– Mange har en del ting og klær som de synes er for fine til å gi bort, men som de heller ikke bruker. I stedet for å la det bli liggende hjemme, kan de leie en plass og selge det gjennom våre butikker. 

Det er lønnsomt for lommeboken både for den som selger og kjøper, og ikke minst er det en stor miljømessig gevinst, fortsetter han.

– De som leier en hylle registrerer hva de skal selge og til hvilken pris i en app eller nettside, så lages det strekkoder basert på dette som festet til tingene. Selgerne kan selv sjekke i appen hva som blir solgt, og de kan komme og fylle på i hyllen sin underveis, om de vil.

Det finnes flere lignende konsepter i Kristiansand, blant annet Nesten Ny på Sørlandssenter, Loppeliten i Sørlandsparken og Skapet på Sandens. Kristiansand kommune har også jevnlig sitt eget Noe for deg-marked.  I tillegg dukker det også opp nye bruktmarkeder, og flere av byens kjøpesenter har brukt lokalene sine til å arrangere bruktmarkeder. 

 

Hyller med klær og utstyr i Loppo-butikken

Loppo-butikken i Kristiansand.

Omsetter for nesten 4 millioner

Noen dører bortenfor Loppo i Sørlandstunet ligger NMS Gjenbruk Kristiansand. Det er et annet konsept hvor alt som selges er gitt av privatpersoner. Fra å ha vært en butikk hvor mesteparten av handlingen var økonomisk motivert, er det nå en butikk hvor folk handler av mange grunner.

– Den største endringen er at vi har fått langt flere yngre kunder, helt nede i ungdomsskolealder. Mange av dem synes det er spennende å lete etter fine klær, men de er også veldig miljøbevisste, sier Irene Stavnem Sirnes, regionansvarlig NMS Gjenbruk Norge.

Det finnes 52 NMS Gjenbruk i landet. Åtte av dem er i Agder, og én av dem i Kristiansand. Bare i denne ene butikken, ble det omsatt for 3,9 millioner kroner i fjor, og Stavnem Sirnes sier at den største økningen er i klær.

– Det er blitt en stor trend å handle brukt av miljøhensyn, og det er selvfølgelig bra.

Kaja sitter i en seng ved siden av et skap

Furuskapet ble kjøpt i en bruktbutikk på Grim og sengen er også gjenbruk. Foto Kari Byklum

Kaja viser frem en rød genser fra klesskapet

Den røde genseren er bare én av mange plagg Kaja har kjøpt brukt. Den sorte genseren og dongeribuksen har også levd et liv hos noen andre først. Foto Kari Byklum

Smarte brukt-triks

Kaja bryr seg mindre om at det er trendy å handle brukt, for henne er det mer en livsstil som har vart i årevis. Hun viser oss rundt i huset på Grim og forteller om den hvite torsoen hun fant på nettet, om sittebenken hun har arvet og om furuskapet hun kjøpte i en bruktbutikk og som har en patina preget av tidens tann.

Barkrakkene koster nye 1400 kroner per stol, men Kaja betalte 1000 kroner for alle tre, og det vakre, lille furubordet fikk hun kloa i i indre agder og vippset penger og hentet det sporenstreks.

– For meg er det enkelt å handle brukt siden jeg kjenner spillereglene og har bil og kan hente raskt. Hvis det er noe jeg har skikkelig lyst på pleier jeg å si at jeg kan hente umiddelbart, og jeg vippser gjerne før jeg har hentet det, og har aldri opplevd svindel.

For andre kan det være mer tungvint, og derfor er hun glad for at tilgjengeligheten for brukte ting og klær øker i takt med at det åpner stadig flere butikker.

– Det er veldig viktig at det legges bedre til rette for at folk i alle situasjoner kan handle brukt, for vi kan ikke fortsette med den enorme produksjonen av klær og møbler. 

Kaja sitter ved spisebordet

Spisebordet malte Kaja sort etter at hun kjøpte det brukt. Nesten alle møblene i familiens hjem er kjøpt brukt eller arvet. Foto Kari Byklum

Gøyal hobby

Samtidig som Kaja har et bevisst forhold til bruk og kast, innrømmer hun likevel at hun lar seg rive med innimellom. Det er gøy å handle brukt. Mye gøyere enn å kjøpe nytt, synes hun.

– Det blir som en hobby, man lærer seg noen teknikker for å finne de beste bruktkuppene, men det skjer jo at jeg kjøper litt mer enn jeg trenger.

Da tar hun ansvar og sørger for at det sirkulerer videre. 

– Jeg kaster aldri noe, og gir eller selger videre alle mine egne bomkjøp. Det er vel det dette handler om; nemlig å sørge for at alt det fine i god kvalitet får lang levetid og kan sirkulere rundt blant folk avhengig av hvem som trenger det.

Publisert: 24. juni 2024 12:28
Oppdatert: 25. juni 2024 10:04