Slik fyrer du effektivt i vedovnen

Brannmann i uniform står fremfor brannbil

Fred-Michael Simonsen, formann i boligavdelingen hos Kristiansandsregionen brann og redning IKS, har mye erfaring med hvordan man skal bruke ildstedet sitt på best mulig måte.

Om du skal fyre i vedovn er det viktig å tenke på et par ting for å gjøre at veden gir god varme og forurenser mindre. Da sparer du både penger og miljø!

For mange er vedovnen en god oppvarmingskilde, og det er bra at man har vedovn hjemme i et beredsskapsperspektiv, dersom man skulle miste tilgangen til strøm. Men visste du at fyring i vedovn også bidrar til svevestøv og utfordringer for luftkvaliteten?

Dårlig forbrenning fører til sot og utslipp

— På kalde dager, der lufta er i mindre bevegelse og mange fyrer i vedovnen, kan vi oppleve at utsatte områder får dårligere luftkvalitet, med mer svevestøv, forteller klima- og miljørådgiver i Kristiansand kommune Alena Bohackova.

De fleste vil ikke merke det så mye, men enkelte grupper blir påvirket av dette, for eksempel de med allergier, astma, hjerte og karsykdommer, diabetes, eldre, gravide og barn. Dårlig forbrenning i ovnen kan også føre til dårlig inneklima både hos deg selv og naboer.

Les mer om luftkvaliteten i Kristiansand 

Fred-Michael Simonsen, formann i boligavdelingen hos Kristiansandsregionen brann og redning IKS har god peiling på hvordan man bør fyre best mulig i ovnen.

— Ufullstendig forbrenning kan føre til beksot og pipebrann, og unødvendig partikkelutslipp, sier han.

Simonsen forklarer videre at det viktigste er at man har god varme og forbrenning i ildstedet, da vil de uheldige utslippene i stor grad forbrennes før de slippes ut. Får man til det, er det flere fordeler:

—  Når du fyrer med god forbrenning, er det økonomisk bra, fordi du får mer energi og varme ut av hver vedkubbe. Du tar vare på fyringsanlegget og ildstedet ditt, glasset holder seg reint. Og i tillegg slipper du å få feid like ofte, for det danner seg mye mindre sot og avleiringer i pipa, sier han. 

vedovn

Moderne, rentbrennende ovner er utformet slik at de resirkulerer avgassen og oppnår en mer fullstendig forbrenning. Når ovnen har fått en normal driftstemperatur vil røyken fra ovnen bli usynlig og nesten bare bestående av vanndamp og karbondioksid. I tillegg vil ovnen være mye mer effektiv enn en eldre ovn, og du får mer varme ut av veden.

Har du en gammel vedovn som ikke er rentbrennende, sjekk her om du kan få «vedovn-pant».

Slik bør du fyre

Uansett om du har ny eller gammel ovn, finnes det noen gode prinsipper for hvordan du bør fyre for å sikre best mulig forbrenning av sot.

Simonsen hos brannvesenet mener man ikke skal gjøre det så komplisert, og gir derfor disse enkle reglene:

  1. Bruk tynne småpinner til opptenningsved for å få hurtig oppvarming når du fyrer opp.
  2. Det må være tilfredstillende temperatur og nok oksygen inn i ildstedet når du fyrer opp. Sett opp døra om det trengs.
  3. Når det begynner å bli god varme i ildstedet, kan du justere på trekken. Husk at det skal være god fyr hele tiden, ikke tenk at du sparer på veden ved å strupe lufttilførselen.

Publisert: 12. november 2024 10:15
Oppdatert: 12. november 2024 11:01