Straitunet og Songdalstunet brukte deler av fagdagene sine til å ha fokus på avfallssortering, klima og miljø.
Enhetsleder for de to omsorgsentrene, Bente Wullf, var veldig engasjert i temaet og fortalte at hun aktivt bruker miljøfyrtårnsertifisering som en anledning til å sette mer fokus på både avfallshåndtering og miljøet generelt.
— Begge de to sentrene er opptatt av dette. Vi bruker altfor mye plast, for eksempel plastsekker, og vi ser at innkjøpene ikke står i stil til det vi faktisk trenger. Det er så artig når det blir målbart og vi kan se resultater av det vi får til. Vi er ikke best i klassen, men dette er noe vi må gjøre! sier hun.
— Det burde ikke være pengene som styrer, men at vi må ta vare på verden vi lever i, slår Wullf fast, og viser til at omsorgssentrene også har et samfunnsansvar å levere på.
Klima- og miljørådgiver Anne Line Tørresen engasjerte de ansatte ved omsorgssentrene.
Klima- og miljørådgiver Anne Line Gangså Tørresen var invitert inn til å holde foredrag for 150 ansatte hos de to omsorgssentrene i løpet av tre fagdager.
— Det er forbilledlig og inspirerende at omsorgsentrene sier tydelig at de vil bli bedre på sortering, sa Tørresen.
Hun holdt et engasjerende foredrag ut fra temaet avfallssortering, og i tillegg til konkrete råd og tips om avfallssortering fikk hun flettet inn både informasjon om knapphet på ressurser i verden, utfordringene som kommer i neste ledd om vi sorterer feil, og de økonomiske fordelene ved å sortere godt.
For eksempel: Det meste av metallemballasje er aluminium, et materiale som er veldig kostbart å utvinne fra naturen, men som både er enkelt og økonomisk gunstig å gjenvinne.
Tørresen tok utgangspunkt i statistikk fra de to omsorgssentrene og viste at både på arbeidsplassen og hjemme, er det stort potensiale for å "slanke" restavfallsdunken. Avfall sør gjør jevnlige sorteringsanalyser, og viser til at kun 32% av den gjennomsnittlige restavfallsdunkens innhold faktisk er restavfall. 16 prosent av vekta av avfallet i dunken er faktisk plast, og nettopp her er det muligheter for å gjøre endringer både med tanke på kildesortering og forbruk.
Konkurransegenet slo inn hos flere når de skulle begynne å sortere.
Temaet engasjerte salen, selv etter en lang fagdag med mye informasjon. Det ble god stemning da Tørresen inviterte til konkurranse mellom de to omsorgssentrene. De var begge veldig flinke i konkurransen, og alle fikk premier. Det handlet ikke om å vinne- men å delta- og å lære noe nytt.
— Det er veldig gøy med konkurranser, da blir det enda lettere å engasjere folk, sa Sigbjørn Christiansen, avdelingsleder på Straitunet.
— Vi ble presentert for opplegget til Anne Line på et annet arrangement, og synes at det var informativt og flott, og i tråd med bærekraftsmålene til kommunen. Derfor ville vi gjerne presentere det for alle ansatte. Litt konkurranse er læremessig og gøy, og så fikk vi mange personlige aha-opplevelser som at glass ikke nødvendigvis er glass. Alle ansatte har vært veldig positive til dette, fortsetter han.
Avdelingsledere Sigbjørn Christiansen, Kirsti Askedal, Tonje Nygård ved Straitunet og Songdalstunet.
Publisert: 10. april 2025 15:00
Oppdatert: 11. april 2025 9:13