Bærekraftig mat i barnehagene

Fra i høst serveres det mat 5 dager i uka i de kommunale barnehagene. I den forbindelse har oppvekst arrangert inspirasjonskurs for barnehageleder og barnehagens kjøkkenressurs. Kursene ble gjennomført på Geitmyra matkultursenter for barn på Odderøya, og ble satt stor pris på. 

På kursene ble deltagerne delt i små grupper, og fikk en blanding av teori, refleksjon og praktisk matlaging. Oppskriftene var enkle, og det ble lagt vekt på å bruke rene råvarer. Målet var å legge grunnlaget for både sunn og god mat i en hektisk barnehagehverdag. 

Det ble tid til å dele egne tips og ideer, og ikke minst smake på maten etterpå. Videre kan deltakerne få oppfølging gjennom webinar nærmere jul, og et nytt kurs før sommeren neste år. Hvis barnehagene ønsker, kan de også få veiledningsbesøk til egen enhet. 

- Vårt mål er at barna skal bli glad i mat som gjør de godt, sier Ingrid Dovland, underviser fra Geitmyra. 

Veileder for mat og måltid

I forbindelse med kursene er det utarbeidet en egen veileder som baserer seg på Helsedirektoratets kostholdsråd for barnehager. I tillegg til selve maten, så sier den også noe om måltidet som pedagogisk arena. Mat i miljøperspektiv er også ivaretatt, og maten skal være både bærekraftig og klimavennlig. Veilederen ligger fritt tilgjengelig, og kan brukes både i kommunale og private barnehager.

Geitmyra matkultursenter for barn har også et stort utvalg av oppskrifter på sin nettside. Ta en titt, og kanskje enda bedre - prøv selv!

Ingrid Dovland som underviser ved Geitmyra i Kristiansand heller mel i bakebollen. Her blir det brød.

Publisert: 23. november 2023 12:42
Oppdatert: 11. juni 2024 10:24